Augurkensap; een wondermiddel

Afgelopen zondag liep hardloopvriendinnetje Marjolein in Rotterdam haar eerste marathon. Rond kilometer 22 begon haar lijf tegen te stribbelen. De man met de hamer sloeg genadeloos toe, al erg vroeg in de wedstrijd. Radeloos belde Marjolein eindelijk, na nog een paar kilometers zwoegen, haar coach die gelukkig nog geen halve kilometer verder op haar stond te wachten. Van Lacoach kreeg ze een drankje te drinken. Zoals Marjolein zelf schrijft had ze op dit punt alles aangenomen en opgedronken. Pas achteraf hoorde ze wat ze nou eigenlijk had genomen: Augurkensap. En het hielp.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat na het drinken van augurkensap het spierkramp al na 85 seconden kan verlichten. Lekker is het sap niet, maar het sap gaat spierkramp wel tot 40% beter tegen dan water en laat je gauw beter voelen. Het augurkensap is dus een goede remedie tegen spierkramp, maar kan ook spierkramp voorkomen wanneer je dit voorafgaand aan een inspanning inneemt.

Werking

Wat blijkt nou? Het azijnzuur in het augurkensap zorgt voor meer acetylcholine in het lichaam. Acetylcholine, een neurotransmitter, activeert de spieren door een signaal naar de hersenen te sturen om deze te laten ontspannen. Op deze manier verhelpt het de spierkramp effectiever dan water of sportdrank.

Naast azijnzuur zit het sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Het sap geeft je immuunsysteem dus een  fijne boost. Bovendien helpt het om vocht en mineralen aan te vullen. Doordat het helpt je glycogeenvoorraad weer aan te vullen, geeft het ook een heleboel energie.

Hoeveelheid

In 60 ml  (een half glas) augurkensap zit ongeveer 20 gram aan natrium. Deze hoeveelheid is meestal al voldoende om je energievoorraden weer aan te vullen. Het gaat dus niet om een grote hoeveelheid wat je nodig hebt om er de voordelen uit te halen. Heb je alle augurken uit de pot gevist? Bewaar dan het augurkensap uit de pot voor een supergezond drankje.

Wanneer drink je het augurkensap?

Heb je gauw last van spierkramp? Neem het sap dan voorafgaand aan jouw inspanning. Is dit niet het geval, dan volstaat het augurkensap als redmiddel wanneer je toch kramp mocht krijgen.

Nadelen

Het augurkensap is een goedkoop en effectief alternatief voor sportdrank, maar een nadeel aan het drinken van het sap is er natuurlijk ook. Drink je deze regelmatig, dan zorgt het zuur in het augurkensap voor slijtage van het tandglazuur. Drink het dus met mate.

Heb jij wel eens augurkensap gedronken? Wat waren jouw ervaringen? Let me know.

Liefs,

Ilona

Advertenties

Een gedachte over “Augurkensap; een wondermiddel

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: